Politika kolačića

POLITIKA O KOLAČIĆIMA

Mi poštujemo Vašu privatnost i cenimo odnos koji imamo sa Vama.

Kao i mnoge kompanije, mi koristimo tehnologiju na našem veb sajtu da prikupljamo informacije koje nam pomažu da poboljšamo Vaše iskustvo i naše aktivnosti. „Kolačići“ (eng. „cookies“) koje koristimo, omogućavaju našem veb sajtu da radi i pomaže nam da razumemo koje informacije su najkorisnije za vas kao posetioca.

Šta su kolačići i kako se prikupljaju?

Kolačići, oznake piksela i slične tehnologije (kolektivno: „kolačići“) su datoteke sa malim količinama informacija koje se preuzmu na bilo koji uređaj sa omogućenim internet pristupom – kao što je vaš računar, pametni telefon ili tablet računar – kada posetite internet stranicu („veb sajt“). Kolačići se zatim šalju nazad na veb sajt sa koga su potekli u svakoj narednoj poseti ili na drugi veb sajt koji prepoznaje taj kolačić. Kolačići obavljaju mnogo različitih i korisnih poslova, kao što su pamćenje Vaših podešavanja, generalno poboljšavajući Vaše „online“ iskustvo i pomažući nam da Vam ponudimo najbolje proizvode i usluge.

Postoji mnogo vrsta kolačića. Svi oni rade na sličan način, ali imaju manje razlike. Za detaljnu listu kolačića koji se koriste na našim veb stranicama, molimo Vas da pogledate relevantan odeljak ispod.

Zašto prikupljamo kolačiće?

Mi i naši provajderi usluga koristimo kolačiće kada korisnik koristi naš veb sajt kako bi identifikovali Vaš program za surfovanje internetom, ne Vas lično, svaki put kada pristupite našem veb sajtu. Kolačići nam govore koje strane posećujete i koliko često. Mi koristimo te informacije kako bi povećali operativnost našeg veb sajta – primarno iz tehničkih razloga, kao što je bolja navigacija stranicom. Osim toga, koristimo dodatke za internet stranice koji skladište informacije u Vašem lokalnom pregledaču kako bi bolje shvatili analitiku istih. Ove informacije se obrišu kada zatvorite Vaš pregledač.

Mi analiziramo kako se veb sajt koristi i koliko je posećen (na primer, naša internet stranica može da sadrži softver za merenje koji je u našem vlasništvu,  a koji će nam pomoći da bolje razumemo posećenost našeg sajta).      

Takođe, kolačiće koristimo i za sakupljanje anonimnih, zbirnih statistika koje nam omogućavaju da razumemo kako posetioci koriste naš veb sajt i da nam pomognu da poboljšamo njegovu strukturu i sadržaj, a takođe nam pomažu da izmerimo efikasnost reklamnih kampanja na našim i spoljnim veb sajtovima.

Ko prikuplja kolačiće?

U zavisnosti od sadržaja veb sajta, kolačići mogu biti postavljeni od strane Nurdora (kako je isto definisano Politikom privatnosti) ili od strane trećih lica.

 • Kolačići postavljeni od strane Društva

Ovo su kolačići koje mi postavljamo na naš veb sajt na kojem se upravo nalazite i koje koristite kada pregledate naš veb sajt.

 • Kolačići trećih lica

Naš veb sajt može da sadrži određeni sadržaj koji potiče sa drugih veb sajtova (npr. Facebook, Youtube, Instagram i dr.) prilikom čega ti drugi veb sajtovi mogu da na naš veb sajt postave određene kolačiće. Radi se o kolačićima koji nisu postavljeni od strane nas kao vlasnika veb sajta. Putem ovih kolačića treća lica koja su ih postavila mogu da dobijaju informacije o Vašem ponašanju na našem veb sajtu.

Ukoliko ne želite da prihvatite kolačiće, možete uskratiti pristup istim uskraćivanjem saglasnosti putem našeg alata za upravljanje kolačićima ili pomoću podešavanja vašeg internet browsera.

Koje vrste kolačića se nalaze na našem veb sajtu?

 • Strogo neophodni kolačići 

Ovi kolačići su od suštinskog značaja da bi naš veb sajt mogao da funkcioniše ispravno. Oni Vam omogućavaju da koristite sve funkcije našeg veb sajta, kao i da posećujete sve njegove sadržaje. Ovi kolačići iako prikupljaju određene informacije sa Vašeg računara, ne služe da Vas identifikuju kao pojedinca, već da Vam omoguće korišćenje našeg veb sajta.

U slučaju da ne prihvatite ove kolačiće, možda nećete moći da koristite naš veb sajt ili će Vam pristup određenim sadržajima i funkcijama biti onemogućen.

Strogo neophodni kolačići postavljeni na našem veb sajtu su:

 • wp_woocommerce_session_* 

Svrha: Čuva osnovni podatak o sesiji i identifikaciji kolačića

Rok čuvanja: 1 dan;

 • wordpress_logged_in_*

Svrha: Čuva info o statusu ulogovanog korisnika, omogućava ulogovan status

Rok čuvanja: 7 dana;

 • superheroCookieConsent

Svrha: Čuva info o izabranim kolačićima

Rok čuvanja: 365 dana

 • woocommerce_cart_hash 

Svrha: Čuva sadržaj korpe

Rok čuvanja: 7 dana;

 • woocommerce_items_in_cart 

Svrha: Čuva sadržaj korpe

Rok čuvanja: 7 dana;

 • wp-wpml_current_language 

Svrha: Čuva izabrani jezik

Rok čuvanja: 30 dana;

 • _GRECAPTCHA

Svrha: Čuvanje sajta od nepoželjnog sadržaja

Rok čuvanja:sesija

 • newsletter 

Svrha: Čuva info o prijavi na newsletter

Rok čuvanja: zauvek;

 • WordPress_sec_*

Svrha: Čuva podatke o nalogu korisnika, radi prevencije “Man in the Middle” napada

Rok čuvanja: 7 dana

 • Kolačići performansi 

Kolačići performansi poznatiji i kao analitički kolačići služe da prikupljaju informacije o tome kako koristite naš veb sajt uključujući podatke koliko često posećujete naš veb sajt, na koje stranice često idete, koliko vremena provodite na našem veb sajtu i sl. Ovi kolačići se koriste isključivo kako bi se poboljšale performanse našeg veb sajta i Vama pružilo bolje korisničko iskustvo. Kolačići performansi ne služe da vas identifikuju kao pojedinca, već da poboljšaju funkcionisanje našeg veb sajta.

U slučaju da ne prihvatite ove kolačiće to može da onemogući pristup određenom sadržaju na našem veb sajtu kao i da utiče da određene performanse i funkcionalnost našeg veb sajta.

Kolačići performansi postavljeni na našem veb sajtu su:

 • _ga_*
 • _ga

Svrha: Služe da prikupljaju informacije o tome kako koristite naš veb sajt uključujući podatke koliko često posećujete naš veb sajt, na koje stranice često idete, koliko vremena provodite na našem veb sajtu i sl.

Rok čuvanja: 730 dana;

Lista navedenih kolačića nije fiksna, već se ona može menjati s vremena na vreme kako je to potrebno radi unapređenja funkcionalnosti našeg veb sajta i pružanja bolje korisničkog iskustva svim posetiocima našeg veb sajta. U skladu sa time, molimo vas da redovno proveravate spisak aktivnih kolačića na našem veb sajtu koji se nalazi u okviru Politike o kolačićima.

Kako se kontrolišu i brišu kolačići?

Kolačići postavljeni na našem veb sajtu se ne smatraju prihvaćeni sami po sebi, tako da biste hteli da ih onemogućite ili obrišete prvo morate da ih izričito prihvatite putem alata za upravljane kolačića koji će vam se prikazati prilikom prve posete našem veb sajtu.

 • Onemogućavanje kolačića putem našeg alata za upravljanje kolačićima

Prilikom prve posete našem veb sajtu, pojaviće Vam se obrazac koji Vam omogućava da izaberete koje ćete kolačiće omogućiti i prihvatiti da prikupljaju informacije na našem veb sajtu. Sem neophodnih kolačića, koji su štiklirani kao prihvaćeni, sve druge vrste kolačića morate da odobrite izričito štikliranjem kvadratića ispred njih. Ukoliko ih ne odobrite izričito smatraće se da ih niste prihvatili.

 • Onemogućavanjem putem podešavanja Vašeg internet browsera

Većina internet browsera je podešena da automatski prihvataju kolačiće. Ako ne želite da naš veb sajt čuva kolačiće na Vašem uređaju, možete promeniti podešavanja browsera tako da dobijete upozorenje pre nego što se snime određeni kolačići. Takođe, možete podesiti tako da Vaš browser odbija većinu naših kolačića ili samo određene kolačiće trećih lica. Naravno, možete povući svoju saglasnost na kolačiće, brišući kolačiće koji su već sačuvani.

U slučaju da za pristup našem veb sajtu koristite različite uređaje (uključujući i različite vrste uređaja kao što su telefon, tablet, računar), neophodno je da izvršite podešavanje Vaših browsera na svim ovim uređajima.

Informacije kako možete menjati podešavanja kolačića možete pronaći u sekciji „Pomoć“ browsera koji aktivno koristite za pristup našem veb sajtu.

Kako bismo Vam pomogli da se lakše snađete, klikom na naziv browsera koji koristite bićete upućeni na korisničko uputstvo za upravljanje kolačićima tog browsera:

Obaveštenje o kolačićima

U cilju pružanja najboljeg korisničkog iskustva i normalnog fukncionisanja sajta, koristimo "kolačiće". Više informacija o kolačićima možete pronaći u našoj Politici o kolačićima.

Neophodni
Performanse